19 jul 2024

Start Natura 2000-werkzaamheden Mosbeek

Vanaf augustus 2024 gaat aannemer Gerwers aan de slag bij de Mosbeek. Het traject van de Mosbeek (van de oostzijde van de Vlasbeekweg tot aan Watermolen Frans) wordt gedeeltelijk verondiept. Zo zorgen we ervoor dat het waterpeil in de beek stijgt, waardoor ook de grondwaterstand in het omliggende gebied hoger wordt. Verder verwijderen we van een aantal percelen de drainage, leggen we meerdere voordes aan (ondiepe passages waar je het water gemakkelijk kunt oversteken) en herprofileren we een deel van de Vlasbeekweg.

Aan de oostzijde van de beek vindt bomenkap plaats, om hier heide te laten ontstaan en zo het bestaande heidegebied te vergroten. Bij Watermolen Frans (aan de Oosteriksweg) vervangen we een duiker en leggen we nieuwe beplanting én nieuwe drainage aan.

 

Hoe pakken we het aan?

Bronbeken beginnen op plekken waar grondwater uit de grond naar boven komt en voeren het hele jaar door water aan. Dit watersysteem moet ook tijdens de werkzaamheden intact blijven. De aannemer leidt daarom het beekwater om, met behulp van een tijdelijke buis die langs de beek wordt gelegd. Ook worden blokkades (afdammingen) in de beek aangebracht. Zo kan het werk boven de waterspiegel worden uitgevoerd.

Het stroomgebied van de Mosbeek (van bron tot watermolen) betreft zo’n 1500 meter, met een hoogteverschil van meer dan 15 meter. Van dit hoogteverschil maakt de aannemer gebruik, waardoor er geen pompen nodig zijn tijdens de werkzaamheden. Hiermee beperken we de CO2-uitstoot en blijven transportbewegingen voor de aan- en afvoer van zware pompen en aggregaten achterwege. Op de momenten dat sprake is van piekafvoeren moet er ook water door het werktraject kunnen lopen. Dan liggen de werkzaamheden tijdelijk stil.

Verschillende stroomsnelheden

In het Springendal is elk stukje beek anders. Er is hoogteverschil, de bodembreedte varieert en op sommige plekken stroomt de beek over obstakels heen of er onderdoor. Zo ontstaat veel variatie in stroomsnelheden en heeft ieder deel van de beek dat verondiept moet worden, een ander mengsel van zand en grind nodig. Hoe hoger de stroomsnelheid, hoe meer grof grind het mengsel moet bevatten om te voorkomen dat het wegspoelt. Op de bredere delen van de beek is het aandeel fijn grind groter, omdat dit beter is in het beschermen van de bodem. Fijn grind helpt om uitslijting te voorkomen doordat het zich beter vastzet tussen de grotere stenen en op die manier de bodem beschermt tegen erosie door het stromende water.

In de verhouding tussen zand en grind kan naar behoefte gevarieerd worden. Hierbij houden we de transportafstand telkens minimaal, door het mengproces uit te voeren op het overslagdepot en altijd te werken met gebiedseigen materiaal (afkomstig van de firma Sietzen, vlak over de grens).

 

Planning

De werkzaamheden bij de Mosbeek worden naar verwachting in december 2024 afgerond. Hierna volgen in het kader van Natura 2000 werkzaamheden bij de Braamberg (januari 2025), de Brunninkhuizerbeek (vanaf februari 2025) en de noordtak van de Hazelbekke (vanaf juli 2025). Deze planning kan nog wijzigen onder invloed van onder andere de weersomstandigheden.

Gerelateerd