30 mei 2022

Even voorstellen: Karst Spijkervet

Karst Spijkervet (59) uit Wanneperveen is de nieuwe regiobestuurder Oost van LTO Noord. Hij is de opvolger van Klaas de Lange. Als melkveehouder met ruime bestuurlijke ervaring, wil Karst zich in zijn nieuwe rol richten op “het creëren van meer eensgezindheid binnen de sector, om van daaruit betere afspraken te kunnen maken met de overheid.” Over zijn toetreding tot LTO Noord zegt hij: “Na jaren van buitenaf LTO Noord te hebben gevolgd, wil ik graag van binnenuit mijn bijdrage leveren aan deze mooie organisatie.”

Karst neemt ook de rol van Klaas over als bestuurlijk trekker binnen het N2000 gebied van Springendal en Dal van de Mosbeek. Hij neemt daarmee ook zitting in de Bestuurlijke Adviescommissie (BAC).

Beide kanten

Als melkveehouder is hij al ruim 30 jaar actief. Hij runt het bedrijf, dat ook een tak akkerbouw heeft, samen met zijn broer. Dankzij zijn jarenlange ervaring als raadslid (in Steenwijkerland) en in het bestuur van het waterschap Reest en Wieden, kent Spijkervet beide kanten van de onderhandelingstafel.

In zijn ideale wereld verlopen processen efficiënt, innovatief georganiseerd met minder regels en voorschriften. Deze visie wil hij gestalte geven met zijn eigen stijl van samenwerken: betrokken, als klankbord en het verbinden van mensen: “Samen met leden, afdelingen en de regio wil ik onderdeel van de oplossing zijn. Ik wil de overheid beter aan haar woord houden om met de boeren samen te werken. Ik wil graag naast elkaar staan. Dat wordt steeds beloofd, maar in de praktijk is het nog te veel top-down.”

Bijdrage

Het stikstofdossier beschouwt hij als een enorme uitdaging: “We zijn verzeild geraakt in een juridisch steekspel. De echte natuurwaarden en de werkelijke betekenis van landbouw sneeuwen daarbij onder in een gecreëerde papieren werkelijkheid. Ik zet graag de kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan in om mijn bijdrage aan de oplossing te leveren.”

Gerelateerd