06 jul 2023

Maarten Nijeboer is de nieuwe rentmeester van het Springendal

Na de zomer wil hij de eerste bezoeken afleggen: Maarten Nijeboer, de nieuwe rentmeester van het Springendal. Als opvolger van Leo van Ramshorst stapt hij op een rijdende trein: “Maar elke rentmeester brengt eigenheid mee als gesprekspartner. Ik vind het belangrijk om goed te luisteren en te denken in kansen.”

Hij zit al ruim 30 jaar in het vak. Door de jaren heen is het hem vaak opgevallen: hoe mensen in hun hoofd al bezig zijn met hun eigen reactie, waardoor ze amper luisteren naar wat een ander zegt. Maarten: “Iedereen lijkt druk met zijn eigen boodschap. Maar als je niet luistert, kom je er niet uit.” In het verleden werkte hij voor diverse overheden, inmiddels heeft hij een eigen rentmeesterskantoor. Het is gevestigd in Wolfheze, tussen Ede en Arnhem, waar hij met zijn vrouw ook een bed & breakfast runt. Samen hebben ze vier kinderen.

 

Frisse blik

Hij komt dus niet uit de buurt: “Ik heb een frisse blik, maar niet zonder ervaring met de problematiek. Bovendien begrijp ik goed hoe je aan een gebied verknocht kunt zijn.” Zijn eerste indruk van het Springendal? “Dat het een prachtig mooi gebied is. Een plek waar de mensen die er wonen hun ziel en zaligheid in hebben gelegd.”

Het kost natuurlijk tijd om het Springendal écht te leren kennen: “Ik ben me nu aan het inlezen, maar het meeste ga ik leren als ik straks met grondeigenaren in gesprek ga. Zij kennen de percelen het beste.” Een van de thema’s waarmee hij zich gaat bezighouden, is evenwichtsbemesting: “Dat is geen eenvoudige materie, daar moet een helder verhaal voor komen.”

 

Uitdaging

Het is een uitdaging die hij niet uit de weg gaat, net zoals hij in zijn vrije tijd graag het avontuur opzoekt: “Met vrienden maak ik graag mooie wandeltochten in het buitenland. Scandinavië is favoriet. Dan trekken we de natuur in met een eigen tentje. Het echte kamperen, zeg maar. Je wassen in de beek en sneeuw smelten om soep van te maken. Dat vind ik fantastisch. Het even helemaal anders doen, out of the box. Dat pas ik in mijn werk ook graag toe.”

Gerelateerd