25 sep 2023

Natura 2000-werkzaamheden Manderheide nog dit jaar afgerond

De laatste werkzaamheden om de natuur op de Manderheide te herstellen, zijn in volle gang. Vergeleken met de eerste twee uitvoeringsfasen zijn de ingrepen dit keer beperkt. De hoofdmoot is het verbinden van de eerder herstelde heidegebieden tot één groot aaneengesloten afwisselend heidelandschap.

Toch zijn de ‘laatste meters’ behoorlijk gezichtsbepalend. Dat komt door de plek waar de verbinding wordt gemaakt. De Galgenberg en zijn omgeving is een van de markantste delen van de Manderheide. Door de lange zichtlijnen heb je een prachtig uitzicht vanaf het hoogste punt.

Nieuwe ontwikkeling

Terreinbeheerder Rick Staudt: “Het moment nadert dat alle geplande Natura 2000-maatregelen zijn uitgevoerd. Doordat we gefaseerd werken, zien we ook al dingen gebeuren op de plekken waar we zijn begonnen. Goed zichtbaar ondertussen is de jonge heideontwikkeling. Echt bijzonder hoe springlevend en kiemkrachtig veel heidezaad in de bodem na tientallen jaren nog is. Of wat we in de kamsalamanderpoelen zien gebeuren. De stepping stones in de vorm van nieuwe poelen richting het Dal van de Mosbeek werken nu al. Maar ook de heidekoeien die hun werk doen en het landschap mee beheren en vormgeven, planten die zich weer verspreiden, vogels die weer broeden, ga zo maar door. Natuurlijk zijn we er nog lang niet maar de voortekenen zijn prima.”

Foto’s: Nico Kloek

 

Wat gebeurt er dit jaar nog?

De laatste stukjes bos en bomen op de Galgenberg en oostelijk van de Streuweg zijn inmiddels gekapt. Eind september start de aannemer met het frezen van de stobben en met het verwijderen van de strooisellaag (afgevallen blad, takjes, naalden, etc.). Rick: “Hoe we dat precies doen, door schrapen of harken, hangt af van de ondergrond. De bodem is het begin van alles, dus daar ben ik loeizuinig op. We willen zo min mogelijk beschadigen en zoveel mogelijk afvoeren, om de bodem te verschralen.”

Naar verwachting half november is de laatste ‘omvorming naar heide’ klaar en volgen nog wat afrondende werkzaamheden. Rick: “Denk aan het plaatsen van de laatste afrasteringen bijvoorbeeld.”

En dan?

Rick: “Sowieso organiseren we nog een laatste ‘Natura 2000-excursie Manderheide’. Dan gaan we overal kijken waar gewerkt is. We denken aan volgend voorjaar.”

Wil je meer weten over de Natura 2000-werkzaamheden op de Manderheide, of heb je vragen, opmerkingen of suggesties voor de afronding van het project, neem dan contact op met Rick Staudt.

Gerelateerd